Müslüm Gürses Biyografisi

Sanatçılarımızın biyografileri
Cevapla
Mesaj
Yazar
Kullanıcı avatarı
admin
Doğrulandı
Site Kurucusu
Mesajlar: 505
Kayıt: Pzt Mar 25, 2024 9:10 pm
Konum: Kocaeli
Has teşekkür etti: 8 time
 Teşekkü edildi: 3 time

Müslüm Gürses Biyografisi

#1 Mesaj gönderen admin »

MÜSLÜM GÜRSES
NAM-I DEĞER MÜSLÜM BABA


05 Temmuz 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş renherlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek bir de kız çocukları oldu.

Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler. Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda Halkevine de gitti.

Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir; "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum, arkadaşım halkevine gidiyordu ben de gittim derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum". Soyadını da orada çalışırken "Gürses" olarak değiştirirler.

. 1967 yılından itibaren TRT Adana Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılında itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu / Ovada Taşa Basma" plağıdır.

İstanbul'a gelen Gürses, 2 adet 45'lik Plak yaptı. "Giyin Kuşan Selvi Boylum / Hayatımı Sen Mahvettin❞ ile "Gitme Gel Gel / Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek plaklarını çıkarmaya devam etti. Müslüm Gürses'in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır. 38 sinema filminde oynamış, 45'lik plak, long play ve cd olarak 150'ye yakın albümü vardır. 1986 yılında sinema sanatçısı Muhterem Nur ile evlenmiştir.

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Müslüm Gürses, 03 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu özel bir Hastanede Sabah 09:30'da hayata gözlerini yumdu.
kaynak: aldatılanlar cd kapağı
Türkiyenin İlk ve Tek Arabesk Portalı

Since 2008 - Arabesk Dünyası
Cevapla

“Biyografiler” sayfasına dön